Bel Canto Művelődési Egyesület

A Bel Canto Kamarakórus annak ellenére, hogy nem egyházi énekkarként tevékenykedik repertoárjának sokszínűsége lehetővé teszi, hogy gyakran vállaljon liturgikus szerepet is különböző egyházi ünnepek, ünnepségek, búcsúk, kórustalálkozók, esküvők, templomavatók alkalmából.

Az énekkar évi rendszerességgel megszervezi hagyományos karácsonyi hangverseny – sorozatát, Gyergyószentmiklóson és néhány környező településen. Több alkalommal szervezett találkozókat, hangversenyeket gyergyói együttesek valamint régiónkon kívüli sőt határon túli együttesek közreműködésével.

Ilyenek: a gyergyószentmiklósi kórusokkal és a Helikon fúvószenekarral közösen szervezett karácsonyi, újévi hangversenyek (1999, 2002, 2003 – 2008), valamint jótékonysági hangverseny (2006) Gyergyószentmiklóson fogyatékos gyerekek megsegítése céljából; magyarországi kórusok számára szervezett programok (2002, 2009); marosvásárhelyi kórusok fogadása és fellépési lehetőség biztosítása a számukra. Az énekkar 1998-tól folyamatosan részt vesz a magas szakmai színvonalú marosvásárhelyi „Bárdos Lajos – Nagy István” nemzetközi kórusfesztiválon, ahol minden alkalommal, sikerrel képviseli a gyergyói kórusmozgalmat.

Az erdélyi karéneklési mozgalom legmagasabb színvonalú rendezvényén a „Sepsiszentgyörgyi Kamarazene Találkozón” is nagy sikerrel lép fel az együttes, ezen kívül több ízben sikerrel mutatkozott be, más nemzetközi fesztiválon, kórusversenyen is (a 2002-2009 közötti időszakban).

A kórus legfontosabb eredményei, szakmai elismerései:

Az 1999-es első sikeres fellépést követően a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában a Bel Canto kamarakórust felveszik a Romániai Magyar Dalosszövetség tagegyesületeinek sorába. Ezt követően évi rendszerességgel részt vesz szakmai fórumokon, továbbképzőkön, különböző RMD rendezvényeken.

2002-ben meghívást kap és részt vesz az egri „Éneklő Magyarország” elnevezésű nemzetközi kórusfesztiválon, ahová ezt követően évente meghívják az énekkart.

2002 októberétől hivatalos tagja a „Seprődi János Nemzetközi Kórusszövetségnek”, részt vesz annak rendezvényein.

május 24-én a kórus országos RMD bizottság előtt jelesre vizsgázik és elnyeri az ARANY FOKOZAT minősítést kamarakórus kategóriában.


tavaszán meghívást kap a világszínvonalú „EUROPA CANTAT” nemzetközi kórusversenyre, amelynek helyszíne Barcelona. (A fesztiválra a kórus, anyagi keretek miatt, nem tud kijutni).
októberben kiadja a „Csillagfényes csöndes éjjel” című karácsonyi lemezt, amely 2005-ben újrakiadásra kerül.

2004-ben részt vesz a Sepsiszentgyörgyi Kamarazene Fesztiválon, 2005.-ben Kamarazene és népi hangszeres találkozón, 2006.-ban jótékonysági koncertet ad Gyergyószentmiklóson, 2006-ban és 2007-ben a Megye Napokon is részt vesz. 2009.-ben részt vesz egy Magyarországi jótékonysági hangversenykörúton, amelynek 8 különböző helyszíne van. Ezen kívül a „Gyilkos-tó legendája” című mű szabadtéri ősbemutatóján közreműködött és szervezett.

A Bel Canto repertoárját a világ kórusirodalmának remekművei, valamint nagy magyar zeneszerzők közismert alkotásai képezik. A repertoár sokszínű, változatos a madrigálok, motetták, polifóniájától a népdal és könnyűzenei feldolgozásokig capella és acapella jellegű műveket egyaránt megszólaltat az énekkar.

Célja a gyergyó-vidéki kórusmozgalom fejlesztése, a nagyközönség és a közösségi zenei ízlésének tanulására, utánpótlásképzés, komolyzene és hangszeres népzene népszerűsítése. Ezen céloknak alárendelve a Bel Canto Művelődési Egyesület alapszabályzatának megfelelően fontosnak tartja a klasszikus zene népszerűsítésével párhuzamosan a népzenei hagyományok ápolását is. Igy jött létre 2002-ben a gyerek citeracsoport, majd 2008-ban a gyerek blockflöte együttes, mindkettő az egykoron országos hírnévnek örvendő felnőtt cireta-furulya együttes utósarjadékaként. Az egyesület hangszeresei, nevezetesen a karnagya helyi népi tánccsoport zenekarának vezetője is. A gyerek citeracsoport tagjainak többsége már felnőtt, ezért távol került Gyergyócsomafalvától, így újraszervezése folyamatos utánpótlás nevelésre van szükség, amelyet a Bel Canto Művelődési Egyesület önkéntes munkával felvállal és továbbvisz.

Szükség van segítségre? Beszéljen velünk