Petres Ignác Fúvószenekar és Egyesület

2000-ben a zenekar jogi hátterének biztosítására egyesületet hoztunk létre, ekkor veszi fel a zenekar is a Petres Ignác nevet, adózva az egykori kántortanító-karnagy emlékének.

A zenekar jelenlegi teljes létszáma 35-40 tag között mozog, amely létszám csak ritkán kerül össze, mivel a fiatalok többsége az elmúlt években fejezte be középiskolai tanulmányait és vagy idegenben dolgozik, vagy különböző egyetemeken tanul. Nagyobb létszámra, minőségibb fellépésekre inkább a vakációkban van lehetőségünk.

Zenénkkel próbáljuk szebbé tenni, feldíszíteni községünk ünnepeit, rendezvényeit, de részt veszünk más települések ünnepein is, fúvóstalálkozókon, határon innen és határon túl is, jó kapcsolatot ápolunk a környékbeli zenekarokkal.

Repertoárunkban magyar történelmi indulók, népdalfeldolgozások, komoly- és könnyűzenei feldolgozások, valamint szórakoztató zene szerepel, amelyet a Közbirtokosság évenkénti támogatásának köszönhetően minőségi hangszereken szólaltathatunk meg.

A Petres Ignác fúvósegyesület elnöke és a zenekar karnagya Csiki Tibor.

 Az első fúvószenekar 1941-ben alakult Csomafalván. Kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta működik. 1995-ben volt az utolsó „újraalakulás” és a fiatal együttes mellett egy gyermekzenekar is működni kezdett. A Csiki Tibor vezette zenekar 2000 decemberében hivatalosan bejegyeztette magát. A fúvósok állandó és aktív résztvevői a Falunapok, a március 15-i ünnepségek, a korosztály találkozók rendezvényeinek. 2002-ben fúvóstalálkozó keretében ünnepelték a zenekar fennállásának 60. évfordulóját. A 24 tagú együttes célja: a helyi zenei élet táplálása, tehetséges gyerekek felkutatása és zenei pályán való elindítása.

Szükség van segítségre? Beszéljen velünk