Intoxicațiile cauzate de dezinsecție, dezinfecție, deratizare

Dezinsecția, dezinfectarea și deratizarea sunt procese esențiale pentru controlul dăunătorilor și menținerea igienei într-un mediu sănătos. Totuși, substanțele chimice utilizate în aceste procese pot avea efecte adverse asupra organismului uman și asupra mediului.

Pesticidele sunt produse chimice  folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole stocate, precum și pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului și animalelor. Pesticidele sunt substanțe sau amestecuri de substanțe ce conțin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor. Ingredientele biologic active sunt, în general, substanțe toxice cu potențial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice și pentru om. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege.

Pesticidele se clasifică, în funcție de organismul țintă combătut, în: bactericide, fungicide, erbicide, insecticide, acaricide, nematocide, moluscocide, raticide și cu acțiune mixtă.

Orice substanță chimică poate fi toxică dacă nu o utilizăm în mod corect, cum ne indică protocolul de folosință!

Otrăvurile pot fi înghițite, absorbite prin piele, inhalate, stropite în ochi.

Ajunse în corp, pot intra în fluxul sangvin, pot cauza numeroase efecte secundare.

Riscul cel mai mare de intoxicare apare atunci când este expusă calea respiratorie.

Când substanța pătrunde în organism prin respirație, are un debut al toxicității foarte rapid, poate chiar de câteva minute. Dacă o substanță chimică este inhalată sub formă de vapori, de aerosoli care ajung în plămâni, ea va fi rapid preluată și își va începe efectul toxic aproape instantaneu. Unele substanțe toxice vaporizate nu pot fi detectate cu simțurile obișnuite ale omului (persoana respectivă continuă să inhaleze aceste substanțe fără să sesizeze acest lucru).

 

Efecte asupra organismului uman:

Iritații ale pielii și ochilor: Substanțele chimice pot provoca iritații, mâncărimi sau reacții alergice în contact cu pielea sau cu mucoasele ochilor.

Unele substanțe chimice afectează suprafața ochiului, provocând cicatrice și chiar orbire. Probleme respiratorii: Inhalarea vaporilor sau particulelor din agenții de dezinsecție/dezinfectare poate duce la iritații ale căilor respiratorii, tuse, dificultăți de respirație sau exacerbarea unor condiții existente, cum ar fi astmul, chiar insuficiență respiratorie (sufocare).

Reacții alergice ale pielii și mucoaselor: Anumite persoane pot dezvolta reacții alergice la substanțele chimice folosite, manifestate prin mâncărime, umflături sau leziuni mai profunde.

Efecte neurologice: Unele substanțe chimice pot avea efecte neurotoxice, provocând simptome precum dureri de cap, amețeli, convulsii, pareze, paralizii musculare.

Efecte gastrointestinale: Ingestia accidentală poate provoca greață, vărsături sau diaree. După absorbția digestivă, aceste substanțe determină toxicitate sistemică, care poate determina chiar decesul persoanei.

Efecte asupra coagulării sângelui: Ingerarea substanțelor raticide determină tulburări de  coagulare a sângelui, provocând fenomene hemoragice.

Riscuri pe termen lung: Unele substanțe chimice pot prezenta riscuri pentru boli canceroase sau alte efecte adverse pe termen lung (poate fi afectată fertilitatea și sănătatea reproductivă).

Pentru a minimiza efectele adverse:

Procedurile de dezinsecție și deratizare sunt sigure, atât timp cât se respectă cu strictețe fișele tehnice ale produselor.

Atunci când aceste proceduri au loc acasă și nu există un furnizor autorizat care le efectuează, produsele trebuie cumpărate din magazine specializate, însoțite de fișele de securitate toxicologică.

Trebuie, de asemenea, să fie respectate în totalitate, înscrisurile din aceste fișe, și să nu fie folosite cu o altă destinație decât cea pentru care au fost proiectate.

Chiar dacă substanțele sunt aprobate, atunci când sunt combinate, eliberează o serie de metaboliți care nu mai sunt nici previzibili din punct de vedere farmacologic și toxic și care nu mai respectă aceleași caracteristici ale produselor atunci când le luăm separat. Punerea în contact a celor două substanțe degajă vapori toxici!

ESTE INTERZISĂ UTILIZAREA PRODUSELOR DE UZ VETERINAR PE OAMENI!

Trebuie asigurată ventilație adecvată în timpul aplicării!

Purtați echipament de protecție, cum ar fi mănuși, măști sau ochelari, deoarece substanța toxică poate fi absorbită și prin piele.

Evitați contactul direct cu substanțele chimice și asigurați-vă că animalele de companie și copiii nu au acces la zonele tratate imediat după aplicare.

 

 

Primul ajutor în caz de intoxicație:

În caz de înghițire:

Sunați la 112. Monitorizați victima. Incepeți RCP (resuscitarea cardio-pulmonară) dacă este necesar.

Foarte important de reţinut: în cazul intoxicației cu substanță neidentificată toate produsele suspecte trebuie aduse la spital odată cu pacientul, inclusiv lichidul de vărsătură, pentru determinări toxicologice.

În caz de toxine absorbite prin piele:

Scoateți îmbrăcămintea contaminată (cu mănuși și cu ochelari de protecție).

Sunați la 112. Începeți RCP (resuscitarea cardio-pulmonară) dacă este necesar.

Spălați pielea cu apă rece şi săpun (inclusiv pielea capului, unghiile), timp de cel puţin 20 de minute (nu vor fi folosite substanțe uleioase, grase).

În caz de inhalare:

Duceți victima la aer curat. Sunați la 112. Incepeți RCP (resuscitarea cardio-pulmonară) dacă este necesar.

În caz de stropire în ochi:

Sunați la 112. Lăsați apa din robinet să curgă ușor peste ochiul afectat timp de cel puțin 10 minute.

TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă realizat  de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” şi este destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital.

TOXAPEL funcţionează 24 de ore din 24 şi acoperă întreg teritoriul ţării, putând fi apelat de la orice telefon fix, public sau mobil.  (021) 210.61.83, (021) 210.62.82

Aveți nevoie de ajutor? Contactați-ne!